Čo je dobré vedieť o artróze kĺbov?

Pribúdajúci vek časom pocíti každý z nás. Veľakrát však riešime hlavne vzhľad a zabúdame na to, že s vekom môžu prísť podstatnejšie problémy ako vrásky a pod. Medzi takéto podstatnejšie problémy patrí napríklad aj artróza kĺbov.

Čo to je a ako sa prejavuje?

Čo je to vlastne artróza kĺbov? Ide o chorobu, pri ktorej strácajú chrupavkovité časti kĺbov svoju štruktúru. Zvyčajne sa začne prejavovať po päťdesiatke, ale vek nie je jediným faktorom, ktorý na výskyt artrózy kĺbov vplýva. Medzi jej príčiny patrí dlhodobé opotrebovanie kĺbov, nadváha a všeobecne zlá životospráva a tiež nedostatočná regenerácia chrupavky. Svoj vplyv môže mať aj dedičnosť.

Ako sa artróza kĺbov prejavuje v bežnom živote? Prítomná je najmä bolesť a zhoršená hybnosť kĺbov. A to hlavne pri chladnom a vlhkom počasí a pri záťaži daného kĺbu. Typické pre artrózu kĺbov je aj to, že bolesť kĺbu je najintenzívnejšia pri prvých pohyboch po dlhšom odpočinku a postupne ustupuje.

Čo pomáha pri príznakoch a ako prevencia?

A aká je pomoc pri príznakoch artrózy kĺbov? V prvom rade by to mala byť konzultácia svojho stavu s lekárom, napríklad na dobre súkromnej ortopedickej klinike Bratislava. Okrem návštevy lekára sa však môžete čo najskôr zamerať aj na svoje stravovanie.

Pri prejavoch artrózy kĺbov je potrebné zvýšiť prísun vápnika a vitamínov B1, B6, B12, C a E. Nájsť ich možno hlavne v zelenine, ovocí, celozrnných obilninách alebo ovsených vločkách. Vhodná je aj hydina a ryby. A dokonca aj púpavový med (tým pádom máte vyriešené vhodné „sladidlo“).

Ako prevencia poslúži pravidelný pohyb, obzvlášť v prípadoch, keď je príčinou artrózy kĺbov nadváha. Pozor však na to, aký šport si vyberiete. Niektoré športy sú totiž na kĺby veľmi namáhavé a to by vám rozhodne nepomohlo. Za ideálne voľby sa považujú napríklad plávanie a cyklistika.

 

Zdroj obrázka:

Autor: H_Ko / Shutterstock.com